Грахова супа с джоджен и мента

2013-01-02 17:31:29, публикувано от Слава Зарева в / Кухня / Супи

Рецепта с полезния зеленчук, преливаща от аромати

Грахът е вкусен и полезен зеленчук, приготвя се бързо и няма никакви претенции, освен да го готвите с масло - става много по-вкусен, отколкото с друг вид мазнина.
Крем супата от грах е предпочитана в студените зимни вечери, когато нямаме сили и време да приготвяме сложни манджи. Затова е удобно да имате винаги пакет замразен грах във фризера - идеалният помощник и за гарнитури, когато дойдат внезапни гости.


 Но да се върнем на ароматната супа.

Необходими продукти за 6 порции: 500 г замразен грах или от буркан, 1 голяма глава лук, 1-2 картофа, 3 стръка целина, 5 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон, 2-3 стебла от целина, ½ връзка пресен джоджен, няколко стръка прясна мента, масло и зехтин, сол, черен пипер, сметана

Приготвяне: Нарежете лука на ситно и го сложете да се задушава в затворена тенджера с горещо масло и зехтин за няколко минути. После добавете нарязаните на ситно картофи и целина и продължете да задушавате. Изсипете бульона и граха в тенджерата и оставете да врат.

След 20-ина минути прибавете нарязания на ситно джоджен, мента, сол и черен пипер. Свалете от огъня и след като поизстине малко, разбийте в блендер супата, докато се превърне в кремообразна. Сервирайте я украсена със сметана и свежа мента.

Слава Зарева
​Снимка: pinterest.com
Сподели
Етикети: Кухня / Супи /
Коментирай
Покажи коментарите