Грижи за мазна кожа

2013-08-07 08:32:15, публикувано от Камелия Петкова в / Красота / Лице / Грижа за кожата
Рецепти, които ще предотвратят драмата

Мазната кожа се дължи на усилената и неправилна дейност на мастните жлези, а тя може да е следствие на много неща:
- хормонален дисбаланс,
- разстройство на нервната система,
- проблеми на жлезите с вътрешна секреция,
- нарушение на стомашно-чревния тракт -  може би не знаете, но продължителният запек има пряка връзка със състоянието на кожата.
- А също и на неправилни грижи или на неточна козметика.

Този тип кожа задържа лесно прах, която, примесена с отделената мазнина, придава сивкав цвят. Порите се разширяват и кожата заприличва на портокалова. Мазнината, примесена с отпадъчни рогови клетки и други нечистотии, образува черни точки, запушващи каналите на мастните жлези.

Мазната кожа е често срещана в пубертета, придружена от пъпки на челото, носа и брадичката. С напредване на годините мастната секреция намалява. Ако все пак я имате и след тийнейджърска възраст, вижте как можете да се справите. Най-важно е да се грижите системно за нейното почистване и дезинфекциране.

Рецепти:
Сутрин и вечер лицето трябва да се мие с топла вода, гъба за лице и почистващ продукт. Направете си такъв с ½ лъжичка сода, която се разтрива върху кожата с насапунисани ръце, след което се измива добре с гореща вода и се изплаква с подкиселена вода - 1 лъжичка оцет или лимонов сок на 1 литър вода.

Дерматолози препоръчват и ексфолиране с бадемови трици, както и нанасяне на дневен и нощен крем за мазна кожа.

В домашни условия можете да се приготвите крем, като разтопите 20 г глицерин на водна баня, разтворите 1,5 г амоняк в 50 г гореща вода и след ги смесите и бъркате интензивно на една страна, докато сместа изстине.

Ограничете гримирането до минимум – ружът и фон дьо тенът запушват порите. Може да използвате пудра, но тя трябва да бъде суха.

Препоръчителни са парните бани, компресите с билки и почистващите маски. Добре направеният масаж, съобразен с анатомията на мускулите и кожата на лицето, помага за регулиране на мастната секреция, подобрява кръвообращението и подпомага стягането на кожата по естествен начин.

Не употребявайте храни, съдържащи силни подправки, тлъсти меса, сладкиши, спиртни напитки - те активират дейността на мастните жлези. Препоръчва се приемането на витамин А, Е, Н (биотин), който се съдържа в ориза, киселото мляко, бирената мая.

Филипа Заркова
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите