Каква е разликата между ипотечен и жилищен кредит?

2018-06-20 , публикувано от Камелия Петкова в / Полезни идеи
Жилищните и ипотечните кредити често пъти са обект на желание от страна на потребителите. Тези кредити много си приличат затова, повечето хора мисля че означават едно и също нещо. Това обаче не е така, всеки кредит има своите особености и различия.

Целта на един жилищен кредит винаги е една единствена, да си купим ново жилище. Когато кандидатствате за такива кредити банките ще ви дадат пари само и единствено за да си купите нов дом, като най-вероятно ще се преведат директно на продавача. За такива кредити у нас младите семейства имат винаги облекчения. Те дължат по-малко, след като предоставят документ от банката за платените лихви към кредита.

При ипотечния кредит се залага някакъв имот наречен ипотека, често той се нарича жилищен но може да бъде всякакъв. Банката може да реши да вземе за обезпечение жилището, което купувате, такива кредити се наричат ипотечни.

Както споменахме по-горе кредити се дават за някакъв недвижим имот. Банката с този имот гарантира за кредита, който ви дава, тоест вие залагате недвижимо имущество за да вземете пари на заем. Парите можете да използвате за каквото пожелаете. Затова този кредит се нарича нецелеви. Вие обезпечавате кредита, чрез ипотека.

Внимавайте обаче със различните ипотечни кредити,  които банките предлагат, те могат да имат различни параметри зависимост от банката. Необходимо е да попитате предварително,  когато взимате ипотечен кредит и да уточните дали с него ще купувате жилище или имате възможност да използвате сумата по начин, който вие прецените. И при двата случая обаче, вие трябва да ипотекирате някакъв недвижим имот.

Хубавото при ипотечните кредити е, че те са в доста големи размери. Все пак всичко зависи от стойността на имота, който искате да ипотекирате, колкото по-скъп е той, толкова по-голям кредит ще ви дадат. Тези кредити имат по-изгодни лихви, а сроковете за погасяване са много по-големи, за разлика от потребителските. С един такъв ипотечен кредит можете да направите много неща.
 
Източник: PARITE BG
Сподели
Етикети: Полезни идеи /
Коментирай
Покажи коментарите