Как да разберем дали кучето ни е щастливо

2015-02-22 08:50:14, публикувано от Камелия Петкова в / Здраве / Дом / Домашни любимци / Дух

Това, че подскача, когато се приберем, не е щастие. Дали получава всичко, от което се нуждае?

Цял ден сте на работа. Прибирате се към дома уморени. Отваряте вратата, а отвътре ви посреща една махаща опашка, която подскача нагоре-надолу. Вземате каишката и тръгвате на разходка, но в момента, в който кучето си свърши работата, го прибирате, защото единственото, което искате, е да си легнете.

Ако тази картинка ви е позната, най-вероятно вашето куче не е щастливо. Това, че се радва, когато се приберете, не е щастие. То просто е превъзбудено. Има нужда да изразходва енергия, тъй като цял ден е било само и затворено вкъщи.

Внимавайте с тези ситуации, защото кучетата, които не изразходват достатъчно енергия, стават агресивни. Ако кучето за вас е само част от света, то за него вие сте целия свят, затова му обръщайте повече внимание. Ако не знаете как да се справите сами, на помощ идва „говорещият с кучета”.

Книгата на Сизър Милан "Кратък наръчник за щастливо куче" може да ви бъде много полезна, щом имате желание домашния ви любимец да се чувства добре. В нея ще намерите съвети за всякакъв тип кучета: превъзбудени, агресивни, такива, които правят бели и др.

Тя ще ви помогне да разберете кучешката психика, за да бъдете в хармония с вашия домашен любимец. При човека на първо място са очите, после ушите и накрая носа, а при кучето схемата е друга - нос, уши, очи. Това е съветът, които Милан припомня най-често.


Храната също е едно от най-важните неща, за да се чувства кучето добре. Ако то не се храни правилно, това със сигурност ще се отрази по някакъв начин. Дали ще бъде промяна в настроението или в тялото, няма значение, важното е, че по нещо това ще проличи. Забележите ли такава промяна в животинката, се свържете с ветеринар и най-добре сменете храната.

Едни от най-честите промени, които настъпват в тялото при неподходяща храна, с личат по изпражненията и пускането на повече косми. Когато кучето се храни с хубава храна, то е енергично, има здрав и лъскав косъм, не се скубе повече от обикновено и изхождането е нормално. Не прехранвайте домашния си любимец. Едно куче винаги яде, колкото му се даде.

Ако теглото му стане наднормено, може да получи редица здравословни проблеми в следствие от това, а и също така може да се съкрати животът му. Не бихте искали това, нали? Порциите и честотата на храненията трябва да са съобразени с възрастта и килограмите на вашия приятел.

Не „очовечавайте” кучето си. Може да е сладко да се гушкате в леглото, да седи до вас на масата, да му обличате дрешки и да му правите прически, но истината е, че това е приятно само за вас. Това не е в природата на кучето и така обърквате психиката му.

Когато спи и се храни с хората, то започва да се чувства равно с тях, а хората трябва да са лидери в отношенията с четириногите си приятели. Ако позволите да се случи обратното, ще се яви проблем, труден за разрешаване. Когато кучето не ви слуша, нещата не се решават с бой, напротив - така обикновено се постига обратен ефект. Животното не трябва да се страхува от вас, а просто да има респект.

Границата между тези две неща е много тънка, но я има и тя се изразява именно в това, че когато биете кучето, то изпитва страх, а когато работите с неговата психика се респектира. Кучето е щастливо, когато се чувства полезно, когато усеща приятелството ви и помежду ви се изгражда доверие - то знае, че вие сте на работа, и изчаква търпеливо, защото е сигурно, че когато се приберете, ще се погрижите за неговата необходимост да потича и поиграе в парка.

Грижете се отговорно за кучето си, защото то е част от семейството и за съжаление, не завинаги. Затова то заслужава обич и грижа, а когато ги получава, отвръща с преданост и послушание. Всяко куче е добро, просто някои от тях не попадат на добри стопани, а както знаем - кучето прилича на стопанина си.

Симона Здравева
Снимки: Shutterstock и симона Здравева
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите