Децата и парите

2014-01-05 11:12:32, публикувано от Слава Зарева в / Емоции / Деца и родители

Как да им създадем правилно отношение към тях? 4 работещи стратегии
 

Парадокс: В настоящия свят, задръстен от материализъм е по-лесно да обясним на малките деца всичко за пчеличките, щъркелите и откъде се появявят бебетата, отколкото да ги научим каква е цената на парите и да възпитаме у тях адекватно отношение към харченето и спестовността.

„Ако не донесеш до утре 15 лева, няма да участваш в тържеството!” И в детската градина, и в първите класове учителките рядко съумяват да обяснят на питомците си откъде идват и как се управляват парите. Само че това е много важно за тяхното финансово бъдеще, затова, като родители се стягаме: отговорността е изцяло наша! Много майки и бащи схващат погрешно образоването по каквито и да е теми и разговарят децата си от позицията на силния.

Държат се назидателно, използват императиви, раздават инструкции. Но за нормалния диалог трябва и двете страни да са равностойни. Затова седнете до тях, и застанете лице в лице – това е важно, за да разбере детето онова, което имате да му кажете.
Подаваме ви няколко „сламки”, за които да се хванете и да се опитате да запознаете децата с цялостната концепция на парите – съветите са почерпени от личен опит, работят!

  1. Използвайте конкретни примери, например собствените си отчети за важни и ненужни разходи в службата, списъкът за пазаруване за вкъщи. Вместо да им говорите високопарно неща от рода: „Ти знаеш ли колко трудно се изкарват парите!” или „Парите не растат по дърветата”, им обяснете с обикновени думи и тон какво е заплата, премия, какво е банкова сметка, как се следи нейния баланс, каква е разликата между кредитна и дебитна карта, принципа на начисляването. Не е нужно да затъвате в термини като лихва и ДДС, но все пак детето ще добие представа.

  2. Малките деца няма да схванат защо и как се спестява, освен ако не им обясните. Пазарувайте с тях и им покажете, че някъде дадена стока може да се намери по-изгодно, а спестените пари могат да се използват за друго непредвидено, но полезно нещо. Идеята не е да превърнете детето в малък чичо Скруч, който само си брои стотинките, а да избегнете вероятността порасналото ви дете да се превърне в прахосник. 

  3. Въпросът с личния бюджет – много е важно отрано да са наясно, че не е редно да се дават пари безконтролно за какво ли не. Чипс, играчки, въртележки... определете им седмичен или месечен техен си бюджет, от който да си купуват каквото искат и както те преценят. Така най-лесно ще вникнат в проблема – че примерно парите, определени за 7 дни, не би трябвало да се похарчат за 2, и, съответно, ще станат много по-внимателни. Ще се учудите колко бързо схващат и колко разумни преценки правят – децата не се разглезват, ако родителите не го позволят.

  4. Обяснете им за какво са важни парите, но не пропускайте да илюстрирате с примери от живота, че истинското богатствоздравето, приятелите, щастието, самоусъвършенстването, не се купува с пари.

Слава Зарева
Снимка: pinterest.com

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите