Какви икони се поставят в домашния иконостас?

2017-08-06 , публикувано от Камелия Петкова в / Арт
Иконите при домашния иконостас се поставят, както в църквата. Собствениците на дома сами решават какви икони да изберат и закупят. Често иконите са на светци, на които кръстени или пък желаят да ги покровителстват. Веднага след хола и всекидневната следва детската стая, спалнята и кухнята.

Една много предпочитана икона е на Божията майка. Вярва се, че тя защитава дома от зли сили, помага на двойките да имат деца. Хората, които са загубили свой близък, предпочитат иконата на свети Трифон да бди над тях.  Не трябва да забравяте, че към олтара в дома си трябва да добавите кръст или разпятие.

Често срещана практика сред вярващите е да сложат кръст пред вратата на жилището си.  Това е друг начин да се засвидетелства вярата в Бог. Ако искате да добавите кръст на вратата си, то той трябва да бъде осветен в православна църква.

В много църковни магазини се предлагат и снимки на светци. В незнанието си хората ги купуват и слагат до иконите.  Много често хората се заблуждават, че след като на снимката е изобразен по-добре светеца, то той ще защитава и покровителства по-добре дома.

Църквата не е против хората да купуват снимки от тези магазини и да ги поставят в домовете си, но хората не могат да се молят пред тях, защото според канона човек се моли само и единствено пред икона.  Молитвата пред снимка е един вид прекланяне и отдаване на почит на човека, което е грешно. Може този човек да има много добродетели, но въпреки всичко истинският вярващ може единствено и само пред икона да се моли на Бог.

Благоговението, което вярващите изпитват пред иконата в църквата е като емоция или чувство, което изпитват и хората от другите религии пред техните си изображения.  Християнството не е единствената религия, която използва образи. Редица чуждестранни религии също имат своите образи и атрибути, пред които се покланят и отдават почит.
 
Източник: https://ikonite.bg
Сподели
Етикети: Арт /
Коментирай
Покажи коментарите