Леща в тиква по виетнамски

2013-09-16 11:03:23, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Супи

Репетираме за празника Хелоуин с невероятен специалитет


Няма такова ястие – сигурно бихте възкликнали, но ето ви доказателство за обратното. Приятелка се върна от екскурзия във Виетнам, и освен многобройни екзотични истории и снимки, донесе и рецепта за уникалния специалитет. Той се сервирал в повечето местни ресторанти като основно и, тъй като е извънредно питателен, е достатъчен за стабилен обед. Противно на очакванията, че във Виетнам се яде предимно ориз, скариди и други морски дарове, сега става въпрос за печена тиква. Но не сладка, а солена! И тъй като първите тикви вече са на пазара, нямаме търпение да репетираме за празника Вси Светии, като приготвим една по виетнамски:

Необходими продукти: 1 малка зряла тиква, 200 г леща, 1 глава лук, 2-3 стръка зелен лук, 1 морков, 1 индийско орехче, 3-4 скилидки чесън, червен пипер, черен пипер, 50 г масло, сол.

Приготвяне: Отлежете горния край на тиквата като капаче, но я сложете да се пече цялата в умерена фурна, като я наръсите със сол и добавите малко вода, за да се задушава, а не да прегаря. Отделно пригответе гъстата супа - сварете почистената и измита леща в около половин литър вода заедно с нарязаните на ситно морков и глава лук, настърганото индийско орехче и червения пипер. Когато лещата стане готова, изчакайте да се поохлади леко, пасирайте, добавете нарязаните на ситно зелени пера на лука, сол, черен пипер и обелените и счукани скилидки чесън. Сипете част от нея в тиквата и сервирайте захлупена.
Първо изяждате супата, после тиквата и нямате нужда от десерт!
Камелия Петкова
Снимка: missis.bg
Сподели
Етикети: Кухня / Супи /
Коментирай
Покажи коментарите