Мамината руска салата

2013-12-22 15:57:55, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Салати

Рецепта с домашна майонеза, както я правехме едно време

Едно време приготвянето на коледната руска салата беше семейно приключение: докато тате се предрешаваше на дядо Мраз, мама връчваше на сестра ми списък с продуктите за пазаруване, на мен поверяваше рязането им, а тя забъркваше майонезата. 

Едно от най-важните неща за нейната руска салата освен композицията на вкусове, беше и живописния вид: бяло, бежово, жълто и оранжево преливаха в тъмно червено, изпъстрени със зеленината на грахчетата и киселите краставички...


Необходими продукти за 4-ма: За майонезата: 3 яйца, 1 ч.ч. олио, 1/3 буркан с горчица с хрян, а ако не откриете такава, освен горчицата сложете и 1/2 лъжичка настърган хрян, сокът на 1 лимон, сол на вкус. Съвет: Ако не сте сигурни, че яйцата са домашни и пресни, не рискувайте - просто вземете готова майонеза. За салатата: 4-5 големи картофа, 3 моркова, ½ глава червено цвекло, 1-2 ябълки, 3 яйца, 4-5 стерилизирани кисели краставички, 50 мл сок от буркана с краставичките, ½ кутия стерилизиран грах, 300 г шунка.

Приготвяне: Сварете в подсолена вода измитите моркови, цвеклото и картофите в една тенджерка, а трите яйца – в друга. Нарежете на ситни кубчета шунката, ябълките, киселите краставички, а когато изстинат сварените зеленчуци ги обелете и нарежете и тях. Добавете граха и полейте със сока от краставичките. Направете майнонезата, като разбиете много добре яйцата и добавяте олиото на тънка струйка, за да се получи гладка смес. После добавете горчицата, лимоновия сок и сол на вкус. Залейте салатата с готовата майонеза, разбъркайте стабилно и охладете преди сервиране.

Камелия Петкова
Снимки: pinterest.com
Сподели
Етикети: Кухня / Салати /
Коментирай
Покажи коментарите