Стрували си да държим парите си на депозит?

2017-02-15 , публикувано от Камелия Петкова в / Полезни идеи
Депозитите са основният източник да се привличат пари за дадена банка. Отговорът на въпроса: „Струва ли си да държим парите на депозит?“ е повече от ясен – да, струва си.  Депозирането на пари е инвестиция, която има най-малък риск. Вие давате на банката пари, които тя на свой ред ги инвестира и по-този начин печели, за да може да ви върне заема.

Как се определят лихвите?

Печалбата от депозита или по известното наименования лихва – се определя по няколко начина.

. срок на депозита и условия за вложението
. съобразяване с политиката на банката
. фактори на микро и макро икономиката – икономическо развитие и производство
. ниво на търсене и предлагане на средства
. стандарта на живот на населението
. ниво на ликвидност и рентабилност на средствата
. реални възможности за инвестиране
. лихвен процент – определя се от международния финансов пазар
. ниво на лихвите по кредите
. наличие на депозитен лимит
. сигурност на депозитите


Има още много други фактори и съвсем не можем да спрем до тук, но това са основните неща, които касаят един депозит.  Периодът за начисляване на лихвите е на годишна база от 360 дни и дните на самия депозит.

Лихвата може да се промени, ако промените основния лихвен процент.  Обикновено това го има като условие в договора, който подписвате с банката.


След като изяснихме факторите, време и да отговорим на въпроса.  Първата причина, поради която си струва да депозирате парите си е, че те са гарантирани. От 2008 насам всички суми до 100 000 лева са гарантирани и това е доста успокояващо. Печалбата може да е ниска, но пък този начин на инвестиция е без риск.

Това е един вид сигурност при спешни суми. Ако искате депозита, вие губите лихвата, но самия факт, че можете да си вземете парите при нужда, е успокояващ.  Ако имате много пари, но не знаете какво да ги правите, то заделете ги. Все пак е хубаво да имаме пари за спешни случаи.
Източник: Kredite.com
Сподели
Етикети: Полезни идеи /
Коментирай
Покажи коментарите