Добрият стар пин-ъп е новият моден писък

2012-06-27 12:01:27, публикувано от Калина Антонова в / Мода / Случки / Мира Добрева: „Взех сигурни мерки срещу обирджиите“ / Стил
Възраждането на знаменитото течение в модата и изкуството от началото на миналия век

Усещате ли полъха от закачлилво нежно ретро в модата?

Разцветът на пин-ъп стилистиката е през 30-те г. на XX в. Тогава компанията „Кока-кола“, а и други марки наемат известни художници да прерисуват красавици от снимки за своите рекламни страници в списанията. Името pin up („прикрепям, забождам“ на английски език) се дължи на шофьорите на големи камиони на дълги разстояния, които облепват кабините си със снимки на красиви момичета от списанията.

През Втората световна война, когато на войниците им е нужна разтуха, интересът към жанра се разгаря. Сред американските войници се разпространяват масово постери с Бети Грейбъл -  един от най-знаменитите модели на ранния пин-ъп. Нейна снимка по цял бански костюм е включена в списъка на сп. Life на 100-те фотографии, които промениха света.“


Актрисите Мерилин Монро и Бриджит Бардо са сред прочутите пин-ъп икони редом с Бети Пейдж, американски фотомодел от  втората част на 50-те. Тя е и сред основателите на движението за сексуалната революция в началото на 60-те.

 А един от най-значимите пин-ъп художници е Джил Елвгрен. Той рисува не са фатални жени, а съседски момичета, „изненадани“ в различни пикантни ситуации. Но в тях няма и помен от откровена еротика, въздейства се само с намеци, като случайно повдигната от кучето пола. Разголената женска гръд и по-силните сексуални закачки се появяват в пин-ъп илюстрациите чак към края на 50-те. Колкото по-откровени стават модата и моралът, толкова по-разкрепостени са и картинките.

Модни дизайнери често представят новите си творения с характерни за еротичния стил фотосесии. Той представя усмихнати домакини като кокетни секссимволи – как поливат усърдно градината с маркуч, как приготвят закуска за децата, препасани с палава престилчица, как се преобличат по жартиери и ефирни нощници. Ретро стайлингът, който е толкова модерен днес, се освежава от панделки, джуфки и нещо ново - пин-ъп татуировки.  

Основни елементи на пин-ъп модата:
-        всички дрехи, които подчертават женската фигура,
-        ефирни къси рокли и поли,
-        шарени кърпи и тюрбани за глава,
-       сутиени с банели и бюстиета,
-        жартиери и къси чорапи,
-        бански на точки,
-         инфантилни щампи на мечета, пеперуди, моряшки елементи, череши и сладоледи,  
-       обувки на токчета и платформа.


Калина Антонова
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите