Смесена подправка с майорана

2013-04-20 13:58:02, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Полезни идеи
Уханното растение е сред най-ценните и в природната медицина, и в изтънчената кулинария

Ако знаеха колко е полезна, хората щяха да отглеждат и използват подправката майорана много по-често - така, както са правели в древността.

В миналото това растение, дошло от Африка, се е използвало за направа на болкоуспокоителен чай, а също така при стомашно разстройство и силна кашлица. Доказано е и че раните заздравяват по-бързо, ако се наложат с компрес с майорана.


Изтънчени френски кулинари откриват великолепното му съчетание в най-различни салати, гарнитури и супи. Мидената супа с майорана е сред шедьоврите на френската кулинария. Но уханието и вкусът на храстовидното растение си отиват с практически всички видове меса и зеленчуци. 

Ароматът на тази билка е доста силен, затова трябва в ястия да се слага съвсем по мъничко. А най-добре е да си имате микс от подправки с нея: 1 връзка ситно нарязан магданоз се смесва с 10-ина листенца майорана, няколко щипка изсушена мащерка, счукан черен пипер и сока от един лимон.
Слава Зарева
Сподели
Етикети: Кухня / Полезни идеи /
Коментирай
Покажи коментарите