Програма детокс: Житният режим на Дънов – стъпка по стъпка

2014-02-08 08:58:20, публикувано от Станислава Петкова в / Здраве / Диети и храни / Дух

Той пречиства тялото, ума и душата. Как и защо се провежда, какви са ползите от него: Веселина Благоева описва в детайли


Пролетното пречистване започва през... зимата! За да ви бъдем максимално полезни,  разказваме  всичко за житния режим - като ще е диета, поне да е обоснована и осмислена.
Житният режим е предназначен за цялостно прочистване на тялото, мислите и душата. Този вид пост е бил практикуван редовно от Петър Дънов - философ, основател на езотеричното християнство и проповядващ природосъобразния начин на живот. За него чистотата е била от първостепенно значение за здравето.
Ако искаш да бъдеш здрав, тялото ти трябва да бъде чисто; ако искаш да бъдеш щастлив, сърцето ти трябва да бъде чисто; ако искаш да бъдеш поет и да имаш светли идеи, умът ти трябва да бъде чист“, казва Учителят.
Той твърди, че суровото жито е най-здравословната храна, като уточнява, че има голяма разлика между него и хляба. В житото има витамини и енергия, които при печенето на хляба изчезват. При меленето на житото се губи голяма част от неговата хранителност. В беседите си Дънов учи, че най-голямата полза от него е, когато се яде сурово.

Днес последователите му провеждат житния режим с грухано жито или лимец – вид древно жито. Те могат да се намерят в магазините за здравословни и биохрани. Пречистването обикновено се провежда през февруари и трае 10 дни. Времето е избрано неслучайно - свързва се с невидимите процеси на зараждащия се живот под земята, когато зърната започват да се пробуждат. 
Идеята е, че и хората трябва да се пречистят, за да могат да поемат в пълнота мощната енергия на пролетта, когато цялата природа разцъфва.
Началото на житния режим се определя различно всяка година, в зависимост от лунните фази - започва между първия и третия ден след пълнолуние.

Подготовка. 
Освен набавяне на нужните продукти, които се консумират, се изисква и съответна психическа настройка, за да започне съзнателен процес на пречистване, включващ тялото, мислите и чувствата на човек. Всеки ден се приемат:
- 100 грама жито (то съдържа всички елементи, необходими за подържане на живота);
- три ябълки (за сърцето)
- девет ореха (за мозъка)
- мед (за кръвта)
- минимум 1,5 литра преварена вода. Ако водата е от водопровода, трябва да се налее в кана и да се изчака поне половин час, за да се дехлорира, преди да се преварява. Не се препоръчва минерална вода, тя е по-наситена с някои минерални соли в съответствие с нейния произход. Ако ви е възможно, използвайте изворна вода.

Тези, които спазват стриктно рецептата на Дънов, на сутринта преди да започнат режима, изричат: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни.” Така настройват мисълта си да преминат осъзнато през процеса, за да извлекат максимална полза от него.
Приготвяне. 
100-те грама жито се измиват много добре от вечерта и с лъжица се изсипват в 1-литров термос. Заливат се с вряла вода почти до горе и термосът се затваря добре, за да няма достъп на въздух. На сутринта житната вода се излива от термоса и се пие на гладно, половин-един час преди закуска. По желание може да се добави мед и лимон на вкус. Тази житна вода се задържа малко в устата и се „дъвче”, а не да се изпива на едри глътки, защото е изключително силна и концентрирана храна.
Житната вода е и лекарство, което Дънов препоръчва за лекуване на нерви (в този случай е необходимо тя да се пие 40 дни).

Дневната порция жито се разпределя на 3 равни части, като след отсипване на една-трета част, останалото количество се връща обратно в добре затворения термос, за да се запази свежо. Ако се отсипе сутринта и стои на открито, се окислява и губи своята хранителност. 
При всяко хранене се изяжда съответната част жито, една ябълка и 3 ореха. Желателно е около час преди ядене да се изпиват поне 2 чаши преварена вода с мед и лимон. Сутринта тази роля практически изпълнява житната вода. Ако не се пие достатъчно вода, организмът може да се обезводни и режимът се кара трудно.
„Трябва да се дъвче 99 пъти“, казва Дънов и съветва храната да се приема с любов и благодарност.
По време на житния режим не се употребява никаква сол и захар, на ден може да се използва сок от максимум един лимон. За меда няма ограничение. Алкохол, кафе и чай не са съвместими с поста. Цигарите – също, но доколкото този вреден навик е налице, поне се стремете да ги намалите до възможния минимум, докато трае режимът и отпостването.

Внимание: Ако ви се иска да пробвате този вид пречистване, но имате някакви заболявания, оплаквания или приемате лекарства, преди да започнете, се посъветвайте с лекар дали режимът е подходящ за вас.

Какво се случва с организма по време на житния режим, как става отпостването и какви са ефектите от него – споделен личен опит!
В първите няколко дни организмът започва да се чисти активно. Това се усеща по различни белези: по-силна миризма на отделяните телесни течности, поява на пъпки, главоболие, световъртеж. Това означава, че пречистването е в ход и се освобождавате от токсините.
Но ако все пак в тези дни почувствате прекалена слабост, отпадналост, дискомфорт, остро главоболие или други симптоми на непоносимост, преустановете поста веднага. И се захранете постепенно, както е описано по-долу. Колкото и дни да сте постили, пак ще има полза. 

Не изпитвайте чувство за вина - тялото знае най-добре кое е добро за него и чрез отказа му да приеме режима може би се опитва да ви покаже нещо. Важно е да се научите да „чувате“, разбирате и уважавате посланията на своето тяло, за да живеете в хармонична връзка с него.

На 5-ия ден от режима клетките започват да се обновяват активно и човек изпитва постоянно усещане за лекота и радост, чувства се пълен с енергия, с желание да прави добро. През този период може да ви хрумнат нови идеи, да намерите ненадейно отговори на въпроси и решения на проблеми, които са ви мъчили отдавна - това е период на обновяване. В допълнение към всички описани ползи от житния режим, с него се отслабва, според индивидуалния организъм – между 3 и 6 кг.

Ако обаче обичайното ви тегло е нормално или по-ниско от нормата, и започнете да сваляте твърде бързо килограми, отново се доверете на естествената си преценка и съкратете дните на поста без угризения. Най-важно е да бъдете в „постоянна връзка“ с това, което се случва с тялото, мислите и чувствата ви в този период. Със сигурност ще научите важни неща за себе си.

Отпостване. 
Връщането към обичайния хранителен режим е много важна част от процеса и трябва да се извърши правилно и толкова, продължително, колкото е нужно. Захранването се прави на десетия ден на обед, като към житото, орехите и ябълките се добави „ангелска” супа, подправена със съвсем малко сол (по желание).

Ангелската” супа се приготвя, като се сварят цели обелени картофи и накрая се добавя магданоз, (може и малко черен пипер). Няма точен брой картофи, които трябва да се изядат - това е според индивидуалното предпочитание.
Постепенно ден след ден се въвеждат допълнителни храни от растителен произход – моркови, после зеле. В дните след житния режим не бива да се преяжда и преминаването в обичайния режим на хранене тлябва да се осъществи плавно и постепенно, в хармония с вътрешния усет и чувство за мярка. Общото правило при захранване е, че трябва да продължи наполовина на времето, в което човек е бил в състояние на пост – 10 дни житен режим, 5 дни отпостване.

ЛИЧЕН ОПИТ Преди да започна житния режим миналата година се съмнявах дали и как ще се справя – все пак за 15 дни се налага сериозна промяна в начина на живот. Това е предизвикателство за всеки съвременен човек с всекидневните му професионални, семейни и лични отговорности.  Но имах вътрешно убеждение, че трябва да го направя и... започнах.
Дните се затъркаляха един след друг, а не се чувствах нито гладна, нито бореща се с непосилни ограничения. Честно казано, почти от самото начало спрях да изпитвам отношение към „нормалната“ храна – както положително, така и отрицателно. Вътрешната ми пренастройка беше бърза и естествена.

На 5-ия ден трябваше да отида на рожден ден на близък приятел – в разкошен ресторант, с много гости, музика, танци... Носех си ябълка, трите ореха и вечерната доза жито в бурканче. Въздържанието ми сред изобилието от кулинарни шедьоври не притесни никого, може би защото хората, които ме познават, са свикнали да ме възприемат с моите „чудатости“.
Но трябва да вметна, че не е хубаво постенето да се демонстрира публично. То е много повече от диета и е лично, духовно изживяване. Така че е добре, доколкото е възможно, режимът да се кара в по-тесен кръг от близки хора или със съмишленици. Ако все пак се налага в този период да присъствате на светско и празнично събитие, има вариант ненатрапчиво и без да парадирате, но достатъчно категорично, да запазите своята съкровена територия.
И така, не само свалих 5 кг, но и през цялото време имах усещане за лекота – сякаш постоянно се намирах на 20 см от земята. Изпитвах чиста, неподправена радост. Това чувство продължи и след края на житния режим, а с течение на времето, дори понякога да го загубвам, някак по-лесно съумявам да го извиквам обратно.

Както казва Петър Дънов: „Започне ли с чистотата, човек е направил вече крачка напред в живота.“

Текст, снимки и илюстрации: Веселина Благоева  
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите