Ризото със скариди и артишок

2013-03-17 09:52:47, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Ястия

Ароматизирано с вино, това ястие е сред шедьоврите на италианската кухня


Ястие по-сложно от спагети, калцоне и лазаня, но не и прекалено ексцентрично - тосканският специалитет ризото със скариди, артишок и вино за специални моменти.

Необходими продукти за четири порции: 2 средно големи артишока, 1 глава лук, 200 г ориз, 16 кралски скариди, 1 пакет микс от морски дарове, 1 връзка магданоз, няколко скилидки чесън, зехтин, масло, черен пипер, сол, 1 водна чаша бяло сухо вино.

Приготвяне: Накиснете почистения, измит и ситно нарязан артишок във вода с лимон. Накълцайте на дребно лука и го задушете в зехтин, докато покафенее. Изсипете при лука почистения и измит ориз, половината вино, почистените миди и други морски дарове и оставете да се задушава. Отделно в тиган пригответе скаридения сос: смесете скаридите, нарязания чесън и артишок, отцеден от водата, долейте виното и варете в продължение на 10-ина минути.

Валко, преди да изключите котлона на ориза, добавете към него соса, маслото, солта и черния пипер. Сервирайте ризотото горещо, украсено с листа от артишок и поднесете с бяло вино.

Слава Зарева
Сподели
Етикети: Кухня / Ястия /
Коментирай
Покажи коментарите