Родопската клин баница на баба Ягода

2014-07-05 07:50:06, публикувано от Цвети Войчева в / Кухня / Ястия

Типична рецепта от родопската кухня  


Това е една различна баница - с ориз! Когато преди 10 години бях на гости при приятели в родопско село, баба Ягода ни я направи за закуска, и до днес я правя в почивните дни за децата. Това ястие, поднесено с чаша студен айрян, носи огромна радост на цялото семейство.

Необходими продукти: 1 пакет кори за баница, 1 ч.ч. бял ориз, 250 мл прясно мляко, 2 ч.ч. извара и 1 ч.ч. настъргано сирене или само 3 ч.ч. настъргано сирене, 3 яйца, 1 пакетче масло.
Приготвяне: Към 250-те милилитра мляко добавете 1 ч.ч. вода и сложете в тенджерка на котлона. Добавете ориза и го сварете в млякото. Без да го прецеждате, когато се свари и охлади към него добавете разбърканите яйца, сирене и извара и разбъркайте цялата смес.

Разстелете първите 2 кори за баница и ги намажете с малко разтопено масло, сложете следващите 2 и намажете и тях, още 2 върху тях, намазани с масло и върху тази основа от 6 намаслени кори сложете половината от плънката и я разстелете. Отново повтаряте процедурата с 6 намаслени кори през две и над тях сложете останалата плънка и я разстелете.
Сложете и последните 5-6 намаслени кори и разрежете баницата на парчета, преди да я сложите да се пече. Най-отгоре я полейте с останалото масло и 2-3 лъжици масло, и сложете в нагорещена фурна на 180 градуса. Когато се зачерви отгоре, сложете алуминиево фолио и допечете.

Цвети Войчева]
Снимка: pinterest.com
Сподели
Етикети: Кухня / Ястия /
Коментирай
Покажи коментарите