Родопски тайни за чисти души и къщи

2014-05-02 06:05:07, публикувано от Слава Зарева в / Приключения / Къде / Места

Ще ги научим в средата на май, в Киселчово!
 

Да се включиш в пролетно почистване е нещо нормално – всеки цивилизован човек го прави и без специална покана.
Но да го сториш в Киселчовите къщи в Родопите е нещо специално, по-скоро е ритуал за духовно пречистване. Именно това имат предвид в „Киселчовските къщи” – артцентъра на писателката Мона Чобан (за нея ще научите повече тук), призовавайки да прочистим мислите си и да усвоим заедно нови умения сред родопската тишина, под пролетното слънце и огромните нощни звезди. „Под вещото ръководство на Галина Ганова, преподавател в Професионална гимназия за приложни изкуства-Смолян и уметна българска жена ще се опитаме да си направим домашен сапун.

Ще си припомним стари традиции за почистване с домашни и безвредни способи, за пречистване от зли сили, бабиното баене. Всеки ще си тръгне с калъп сапун-собствено производство, чиста душа и бистри мисли”, уверяват от ателието. То ще се проведе в с. Киселчово на 16,17 и 18 май. Таксата за участие е 120 лв. на човек и включва 2 нощувки, 2 закуски, 2 обяда, 2 вечери, неограничено чай, кафе и айран, материали за ателието.
 Пречистването ще става не само с калъп сапун! Към поканата киселчовци добавят „Важно съобщение: Поради предвиденото почистване на гроба на Руфинка в съседното село Попрелка, нека всички участващи в ателието да си носят удобни и сгодни обувки.

В околността има много киселчовски прелести за разглеждане! Наблизо се намират прочутата пещера Ухловица, изворите на Арда, Агушевите конаци, калето на Кошница, връх Ком, Киселчовските водопади, а от артцентъра предлагат водач на желаещиге да се потопят изцяло в красотата на Родопите. Заявки за участие на 0885 22 44 01 - Гергана Петрова, или на kiselchovo@abv.bg

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите