Символите край нас: Какво означават въжето и възлите

2015-04-22 14:23:13, публикувано от Румяна Николова в / Случки / МИСли / МИСтика / Истории

Подобно на всички нишки, то свързва и ограничава, но същевременно дава възможност за разпростиране и свобода. Символизира връзка с небето и съдбата


Въжето е стар важен символ в много култури. Връзването и отвързването олицетворяват превръщането на хаоса в подредена вселена и на конфликта – в ред. Нишките привързват човека към съдбата му и същевременно му осигуряват общуване със създателя и Божественото.


Според предбудистките схващания в Тибет въжето свързвало небето и земята. По него боговете се спускали надолу, за да се свържат с човеците. Но след прерязването му, вече само душите можели да се изкачват на небето. Така съдбовното срязване на тази връзка направило човеците смъртни.

Според хиндуизма познанието е невидимо въже, което човек трябва да изкачи. Олицетворение на това значение е фокусът с въжето, по което факирът сякаш се издига, левитирайки. Той символизира магическото изкачване към небето след преодоляването на земното съществуване.

Примката за индусите означава познание и интелектуална мощ, докато за нас в Европа тя е символ на смъртта. Въжето може да означава също така змията, която обвива земята или космическото яйце. Във Вавилон то означавало вселенския принцип, който свързвал всички неща.


Възлите като символи са в смислова връзка връзването и развързването. Този акт в старите култури се смятал за магически и имал много по-голямо значение, отколкото самия възел.

Основното им свойство е да съединяват и пристягат и така да задържат. Развързването им пък е освобождаване.

Най-известният възел е Гордиевият, разсечен според легендата от Александър Велики през 333 г.пр. Хр. Пословичният израз, произлязъл от този акт, означава силово разрешаване на труден проблем.

Античните поверия приписват на възлите способност да обуздават злите сили, а също и значителна роля в любовните магии.

Древните хора вярвали, че възли по дрехите пазят от нещастия и нерядко възли били изобразявани в резби и картини. При монаси и свети хора шнуровете, с които се връзва расото, а също и възлите по тях, означават обвързване с дадения обет.


Будисткият мистичен възел е едно от Осемте съкровища и символизира трайността на духовния живот, несекващата мъдрост и пробуденост. В Китай безконечният възел панчан е будистки символ на дълголетието и се нарича още „възел на щастието”.

Със своите шест извивки над един централен квадрат той е чест елемент в различни изображения. Времената днес са много различни и сигурно никой вече не гледа на въжето като на връзка с небето. Но може би някъде в дълбините на подсъзнанието си все още осмисляме връзването в неговото символно значение, възела – като поставяне на препятствие пред лошото, а отвързването като освобождаване и разрешаване на проблема.

В поредицата "Символите край нас" очаквайте какво означава огледалото.

Румяна Николова  
Снимки: pinterest.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите