Символите край нас: Какво означава пирамидата

2015-03-23 18:06:35, публикувано от Румяна Николова в / Случки / МИСли / МИСтика / Мира Добрева: „Взех сигурни мерки срещу обирджиите“

В различните култури геометричната фигура символизира близостта с бога, пламъка, оста на Земята...


Загадъчните древни египетски и индиански пирамиди не спират да вълнуват въображението на съвременния човек. Как са строени, защо в тази форма, на какво се дължи приписваното им магическо въздействие?


Няма категорични отговори. Но едно обяснение дава символиката, която човек е вложил в тази форма. В различните древни култури пирамидата означава огъня и пламъка, соларната мъжка сила, фалоса, а също така -  центъра на света и неговата ос - axis mundi. Но най-често е свързвана с образа на свещената планина.

А в цял свят планината е разпространен символ на близостта с бога. Кайлаш, Тавор, Фуджияма, Елбрус, Синай – много върхове на земята са почитани и приемани като образ на божията мощ и са обект на поклонения. Свещеният връх Кайлаш в Хималаите с форма на пирамида, висока 6638 м, е свещен от четири религии: хиндуизма, будизма, джайнизма и местната тибетска религия бон. Хиндуистите вярват, че той е обиталището на един от най-главните им богове - Шива.


Пирамидата Кулкулкан в древния град на маите Чичен-Ица, Мексико

Често и Вселената е представяна във форма на терасовидна планина и възпроизвеждана чрез терасовидни пирамиди като Боробудур на остров Ява, например. Затова и поклоненията в планини са широко разпространени като форма на въздигане над земното битие към небето и божественото. Понякога вярващите обожествяват хълмове или планински възвишения с пирамидална форма и там оформят свои светилища, друг път просто моделират такава свещена планина с пръст и камъни или изграждат по неин образ и подобие гробници и храмове.

Тибетци и монголците строят пирамидални купчини от камъни на проходи и по пътища, а трикратната им обиколка по посока на часовниковата стрелка е ритуал за омилостивяване на боговете. За най-голяма в света се смята пирамидата на първия велик китайски император Цин Шъ-хуанди, която трябвало да му осигури вечен живот. Строителството й започнало, когато той бил едва 11-годишен. Около един милион души участвали в строежа на неговия уникален мавзолей в огромна надгробна могила с пирамидална форма, издигната като планина на 31 км източно от днешния китайски град Сиан.

Вътрешността на комплекса е с размерите на цял дворец, а структурата му представя умален модел на света, както го виждали древните китайци. Вътре имало дори реки от живак. Над тях греели всички познати съзвездия.

С пирамидата е свързана и прословутата Вавилонска кула. Тя имала квадратна основа и еднакви ширина, дължина и височина – като Свещения град от Апокалипсиса. Идеята за нея олицетворява стремежа на хората да достигнат боговете. И на върха на будистките ступи има пирамиди с 11 стъпала, символ на единадесетте небеса на будисткия рай.

Стилът “пагода”, с който обикновено свързваме храмовите строежи в Китай, Корея или Виетнам, се състои от подредени една над друга пресечени пирамиди. Малцина знаят обаче, че този стил е създаден в Непал от местния архитект Арнико и първите пагоди той построил в родния си град Катманду. После бил поканен в Китай, за да издигне голяма пагода до императорския дворец. Тя така възхитила китайците, че те веднага възприели новата архитектурна мода.
Не по-малко прославени от гигантските египетски пирамиди са и индианските. Стъпаловидната пирамида изобразява структурата на Космоса, от една страна, а също и различните степени на духовно осъзнаване, от друга.
Върхът символизира най-високото духовно и йерархично постижение. Затова индианските пирамиди из Южна Америка са пресечени – вместо връх, най-горе някога е имало храмови светилища, които времето постепенно е заличило. Всъщност тези могъщи строежи са огромни пиедестали – стълби към небето.  

Очаквайте подробности за това какво символизира куба.

Текст и снимки Румяна Николова
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите