Сладкото от зелени смокини на баба Маринка от Созопол

2014-06-01 10:37:23, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Десерти / Полезни идеи

Пробваме рецептата, леко я видоизменяме и... много е вкусно!  


Как се прави сладко от зелени смокини? Можете да попитате Гугъл, а можете да послушате и нас, защото току-що затворихме първите си два буркана под ръководството на любимата ни созополска баба Маринка.
Тя го прави по гръцки - с бадемчета, напъхани в смокините, и след като ни стана много неудобно да изяждаме миналогодишните ѝ запаси, запретнахме ръце и ръкавици – защото смокините пускат сок, към който някои хора са много алергични. Точно сега смокиновите дървета са народили първите си плодчета и не можем да им устоим!


Необходими продукти: смокини – колкото наберете или си купите, в нашия случай около 1,5 кг, 10 г лимонтузу, ½ кг захар, 100 г сурови бадеми по желание.

В оригиналната рецепта при първото варене на плодовете се слага 1 с.л. син камък, за да запази красивия зелен цвят на смокините, но ние си го спестихме, първо, защото нямаме такъв препарат, второ, защото не искаме да го използваме и трето, защото сме убедени, че ще ни се получи чудесно и в по-различен нюанс на зеленото, без този продукт – щом пръскат лозята против вредители с него, по наше мнение не е полезен за консумация.

Приготвяне: Измийте плодовете и отрежете дръжчиците им, но работете с ръкавици, иначе пръстите ви ще лепнат, боцкат и сърбят с дни! После набодете всяко от плодчетата с вилицата от двете страни. Сложете ги в обемна тенджера, покрийте ги с вода и варете 3 пъти по няколко минути.

Много е важно да не си спестявате нито едно от завиранията, за да премахнете напълно млечката от тях. Още нещо важно – след всяко варене ги измивайте със студена вода и ги изстисквайте така, че да отцедите всичко от тях, но внимавайте да не ги смачкате и разкашкате. Сега е моментът да напъхате във всяка смокинка по един суров бадем.

След това си направете гъст сироп, като за количеството от 1,5 кг смокини сипете 900 г захар в съвсем малко вода – не повече от 200 мл, върху силно нагорещен котлон, и бъркайте с дървена лъжица, за да се разтвори добре захарта.
Когато сиропът се „оцъкли” (термин на баба Маринка), тоест – стане прозрачен, сипете постепенно смокините. Те след около 5-6 минути ще се раздуят до първоначалния си размер. Ако ви се струва, че сиропът не е достатъчно гъст, проверете, като капнете 2-3 капки от него върху суха порцеланова чиния – трябва капката да не се разтече.

Тогава изключете котлона, сложете 5 грама – половин пакетче лимонтузу, разбъркайте и започнте да сипвате в буркани първо плодчетата, после сиропа. Хубаво е в буркана да не остава въздух, а да е пълен догоре. Затворете плътно капачка и обърнете надолу буркана надолу. След половин час го оставете пак в нормално положение. Да ви е сладко!НИЯ
Снимки: missis.bg
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите