С едни гърди напред

2015-04-06 17:17:27, публикувано от Антоанета Салфидж в / Случки / Истории

Световната история на сутиена


Сутиенът навърши официално 100 години, но неговата история се губи далеч, далеч в миналото...

"Официалният" рожден ден на забележителното бельо е на 3 септември, когато е издаден първият патент за изобретение на една жена – прогресивната американка Мери Филип Джейкобс. През 1914 г., приготвяйки се за поредната вечеринка, Мери пристъпила към хитрост и от две носни кърпи направила първообраза на корсета.

Този важен елемент от женското облекло обаче съществува от дълбока древност и винаги е изпълнявал не само естетическа, но и практична функция. Гръдната поддръжка, оказва се, е била проблем за жените от всички времена. trendymen.ru  проследява културните следи на сутиена в световната история.

1. Египетска свобода

Доскоро се смяташе, че първите "ваятели" на женския бюст са древните египтянки. Последни проучвания обаче доказват, че те не са имали никакво отношение към размера и формата на гръдта. Ходели са почти напълно покрити, като знатните дами старателно са криели прелестите си под просторни туники и наметала.

2. Минойски богини

През бронзовата епоха минойската култура на остров Крит имала множество символи, свързани с женската гръд като олицетворение на плодородието. Статуетките на богинята-майка обичайно изобразяват пищния й и открит бюст, а обикновените землянки й подражавали във всичко, включително и в облеклото. Историци потвърждават, че критските жени подкрепяли гърдите си с колани отдолу, и въобще не ги прикривали изцяло.

3. Антична красота

Културата на Древна Гърция се счита за еталон в  много направления, но не и по отношение на измайсторяването на женски гърди. Знатните жени носели свободни туники, и това въобще не са е притеснявало. Единствено малцината жени-войни пристягали гърдите си с широки колани. Легендата за жените-амазонки разказва, че те са се подлагали на болезнено изгаряне на дясната гърда, за да могат да се прицелват и стрелят по-точно с лъка.

4. Долното бельо в Римската империя

Вече е известно, че спортистките в Древен Рим  са привързвали гърдите си с широки ленти, за да не им пречат при изпълнение на упражненията или при езда.

5. Китайски дуду

Китайската мода в древността е имала консервативен характер и това се проявявало  включително по отношение на интимните дрехи под кимоното. Китайките прикривали старателно под него гърдите си, но се пристягали с широки плътни ленти „дуду“, които подчертавали бюстовете им. Именно те станали първообраз на корсетите, които силно стягали не само гърдите, но и корема.

6. Средновековният бюст

През Средните векове не било прието женските гърди да са подчертано оформени, но дамите от висшето общество не били безразлични към този отличаващ ги елемент от женското тяло и даже съществувала тенденция за предпочитане на малките форми. Големите и широки бедра се приемали за белег на простолюдието, а останалите трябвало да пристягат излишните форми с корсети, които през това време станали ежедневен аксесоар от дамското бельо.

7. Корсетът в Западна Европа

Модата на фините, дребнички и изящни силуети изисквала нови и нови корсети. Любопитното е, че това се превърнало в доходоносен бизнес за китобойците, защото най-добрите модели се получавали от кожата на морските бозайници. Женският силует с форма на  пясъчен часовник станал символ за красота за дълги векове - нагласа, която е валидна и в днешни времена.

8. Великото освобождение на гърдите

Великата френска революция освен многото свободи в различни направления от живота довела и до разкрепостяване на жените. Революционерите имали нужда и от нова мода, освободена от предразсъдъците на миналото. Жените престанали да крият гърдите си под корсети и започнали да носят  дълбоко деколте. Същевременно жените от простолюдието превързвали гърдите си с ленти за удобство, дори и за да могат да носят мъжки ризи, които станали модни през този период.

9. Викторианско влияние

Пуританските традиции на 19-и век не поощрявали особено свободата на жените. По-нервните особи се лекували в психиатрични клиники, а за свободата на гърдите и дума не можело да става. Кодексът на поведение изисквал жените да носят стегнато бельо денем и нощем, а деколтето било напълно забранено.

10. Феминизмът и млечните жлези

По време на управлението на крал Едуард започнало феминистко движение за отстояване на женските права. Сред тях не на последно място присъствало изискването за носене на свободно и удобно облекло. Като аргументи се привеждали различни факти, свързани с вредата от корсетите и деформациите, които причиняват те на вътрешните органи. Така в края на 19-и век се състоял истински взрив от изобретения на нов вид бельо, което щадяло нежното женско тяло и се отличавало с възможно най-много удобства, които бил в състояние да измисли човек през този период.

11. Майсторката на сутиени

Епохалното изобретение на Мери Филипс Джейкобс  - първият сутиен, веднага се превърнало във въплъщение на хилядолетните желания и надежди на жените от цял свят. Изобретението си Мери нарекла „безгръбначен корсет“ и го измайсторила от две носни кърпички, свързани с еластична лента. Идеята хрумнала на девойката в момент, когато тя мерела рокля с открит гръб, приготвяйки се за традиционна вечеринка.

12. Война и бюст

Към началото на Втората световна война леката промишленост вече била усвоила редица модели на сутиени, но този продукт все още оставал в много ниска категория на търсене. Повратна точка в официалното приемане на сутиена била включването му в женската военна униформа.

13. Следвоенни успехи

След войната се случил истински бум с интереса към интимното бельо за женска гръд. Стотици дизайнери се захванали с разработването на  нови модели, а фирмите предлагали разнообразие от варианти – от сутиени за бременни до модели за болки в гърба или за работа в мините.

14. Бъдещето

Модните историци неведнъж са предричали смъртта на сутиена, но интересът към него не спира.
Разгледайте най-новите колекции, които се разхождат по модните подиуми, за да се убедите, че сутиенът е все още истински жив.

Антоанета Салфидж
Сподели
Етикети: Случки / Истории /
Коментирай
Покажи коментарите