Традициите при поява на бебе по света и у нас

2014-12-18 15:04:20, публикувано от Слава Зарева в / Емоции / Приключения / Деца и родители / Как

Холандките раждат вкъщи, бременните португалки ядат кръгли зеленчуци за момиче и продълговати за момче

Холандия

Родителите на новородено, поради суеверие, научават пола на детето си едва при раждането. Дори ако по някаква причина разберат пола по-рано, те не го съобщават на никого. Все по-голям брой съвременни холандки избират да родят в болница, но интересното е, че преобладаващата част все още предпочитат раждането у дома, обикновено без използване на обезболяващи. Холандия заема първо място по брой на ражданията у дома, като използваните методи включват все по-популярното раждане във вода,за да намалят колкото е възможно повече стреса и болката.

След като бебето се появи, приятелите на семейството носят подарък за бебето и биват черпени с традиционното холандско лакомство ‘beschuit met muisjes’ – бисквити, подобни на сухар, поръсени със сини или розови ароматизирани анасонови пръчици, в зависимост от това дали детенцето е момче или момиче.

Макар че днес в Холандия могат да се наблюдават всякакъв вид семейни конфигурации в духа на отвореното и толерантно холандско общество, обичайното семейство все още се състои от двама родители и две деца.

Португалия

Около бременната жена не трябва да има домашни любимци, като котки и кучета, за да не се роди космато бебе, смятат португалците. Те вярват също, че ако бременната иска да роди момиче,тя трябва да яде плодове и зеленчуци с кръгла форма, а ако иска да роди момче, трябва да яде зеленчуци с продълговата форма, като моркови и краставици.

Израел

На 8-ия ден от раждането на момче в Израел семейството организира церемонията "britmilah" (наричана също "брис"). Тя включва отправяне на благословии, обрязване и даване на име на детето. Най-често задължението на бащата – обрязването, се извършва от „мохел“ – лице, специално обучено за практиката и ритуалите на събитието. При раждането на момиче се прилага по-новият обичай  "simchat bat" или "бритбанот" (което на английски език обикновено се превежда като "даване име на бебето"), денят обаче не е строго определен. Обикновено ритуалът наподобява „бритмилах“ и включва приветствия на детето с палене на свещи, измиване на краката или повиване в специално молитвено покривало, наречено „талит“. Някои семейства спазват по-простия и по-стар обичай да дават на дъщерите си еврейско или юдейско име по време на службата за четене на Тора в синагогата, вместо на специална церемония.

Свещено задължение са семейството е да приготви празничното блюдо "seudah", да отбележи събитието с дарение "tzedakah" или друг акт в полза на обществото, или да продължи древната традиция да засадят дърво при раждането на всяко дете. В еврейската традиция съществува церемония, при която първородните момчета (първите, "отворили утробата" на майка си) биват "изкупени" чрез службата на древни свещеници.

България

Възторжените близки, след като се взрат с обич в скъпоценното отроче, се правят, че го плюят, казвайки „Пу, да не ти е уроки“. Според българската традиция, ако похвалите детето, дяволът ще му завиди. Така че, най-добре е да се правите, че детето е грозно, за да го държите в безопасност. В тази древна традиция може би има някакъв здрав смисъл. Българските деца се научават от ранна възраст да не прекаляват с хвалбите и гордостта, за да не предизвикват дявола.

 Южна Африка

Жителите на град Умтата в провинция Кейп на Южна Африка имат церемония при раждането на дете, наречена "Sifudu". Тя е подобна на церемониите, изпълнявани от много други африкански племена с цел очистване на бебето след раждането.

Когато раждането на бебето наближи, акушерките подготвят съставките, с които ще се обработи пъпната връв на детето. Те включват пепел и захар, както и един яйцевиден отровен плод, наречен “UMTUMA”.

След раждането от покрива на къщата се изтегля дълъг стрък суха трева, разделя се на две, и с острия му като бръснач край се отрязва пъпната връв на детето, оставяйки 7 до 10 сантиметра от нея. След два-три часа мястото се налага с описаната по-горе смес, което, според вярванията, за три дни премахва опасността вредни последствия.

Между третия и четиринадесетия ден от раждането започва церемонията “сифуду”. Късат се листа от дървото сифуду с изключително остър мирис. В центъра на колибата се запалва огън, върху който се поставят листата. Те създават тънък слой дим, който дразни силно устата, ноздрите и очите.
Една жена държи бебето с главата надолу в облака от дим, което в резултат от този шок дори не може да плаче. След като обърнат няколко пъти бебето в дима, го подават отново на седящата му майка, която бързо прокарва детето първо под единия, а после – и под другия си крак. Смята се, че всичко това, плюс шока от дима, ще гарантира със сигурност, че когато порасне, детето, няма да се бои от нищо, няма да се срамува или стеснява и няма да бъде обект на подигравки от страна на малки или големи, а ще отстоява правата си. След описаната процедура детето се изкъпва от глава до пети.

Бебето се намазва с бяло вещество, наречено "ингчеке", което се взема от брега на реката. Веществото се приготвя върху плосък камък, като към него се прибавя малко смляно количество от дървото "мтомботи". Местните вярват, че неговата силна приятна миризма прилепя към тялото и предпазва детето от всякакви зли духове.

Полша

Според полската традиция бременната не трябва да вижда инвалиди, мишки или огън, за да не се увреди детето. Бременността се пази в тайна колкото може по-дълго. Хората избягват да говорят за нея, за да се предпазят от завист, магия и „лоши очи“. При раждането няма професионални акушерки, помага уважавана възрастна жена, наричана „бабка“.
В областта Люблин момчетата се кърмят три години, а в Кужави всички деца се кърмят по две години. Новородените спят при майките си до кръщението, обикновено три до четири, максимум шест седмици след раждането.
След това децата спят в люлка. Изборът на кръстници е важен, защото се смята, че детето взима характерните черти на кръстника от своя пол. Кръстникът осигурява пелената за повиване. Детето се облича в ризка, шапчица и памперс, след което се увива в тази пелена. За момчетата е много важно първото отрязване на косата, което обикновено става на тригодишна възраст.

Източник: CBS REALITY

Снимка: pixabay.com
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите