Царицата на туршиите

2014-09-13 09:20:39, публикувано от Камелия Петкова в / Кухня / Полезни идеи / Салати

Как да консервирате зеленчуци без термична обработка 

Приготвянето на „зимнина” за старите българи е било не просто съхраняване на зеленчуци за студения сезон, а вид ритуал.

Някога жените са си организирали празници на туршията и са се състезавали на коя ще стане най-красива и най-вкусна, имало е веселби покрай огнището за печене на казани с лютеница и стерилизиране на краставички. Днес обаче хората нямат време да затварят буркани, но все повече са тези, които имат желание - да се хранят здравословно с продукти без изкуствени консерванти. За тях избираме основна рецепта за консервиране на зеленчуци. Освен желание са нужни време, търпение и любов към кулинарията, както и добър апетит!

Царска сурова туршия

Необходими продукти: 5 кг червени чушки, 2 кг  зелени домати, 2 кг моркови, 2 кг цветно зеле, ½ кг кромид лук, 1 глава целина с листата, 200 г. сол, 500 г захар, 1 л оцет, 1 пакетче черен пипер на зърна.

Приготвяне: Измийте и  почистете зеленчуците и ги нарежете на средно големи парчета. Поръсете ги със солта и захарта и оставете да престоят 2-3 часа. Отцезете сока, който пуснат, и го смесете с оцета. Сложете сместа на сложете на котлона да кипне, а после оставете да се охлажда. В това време наредете зеленчуците в буркани, като гледате да има от всички видове по равно количество. Добавете във всеки буркан по няколко зрънца черен пипер, залейте с изстиналата заливка и се притиснете с клонки и измит речен камък.

НИЯ
Снимка: missis.bg

Сподели
Коментирай
Покажи коментарите