Урок по декупаж

2014-04-12 06:51:21, публикувано от Слава Зарева в / Дом / Приключения / Как / Декорация

Художничката Росица Петкова обяснява тънкостите на декоративната техника


Френската дума декупаж (decoupage) буквално означава “изрязвам“, но декоративната техника, наречена по този начин, всъщност значи апликация с хартия или с друга тънка материя предимно върху дърво и произхожда от древен Китай.


Тя е популярна и днес, тъй като се вписва чудесно във винтидж стила на обзавеждане, който е толкова актуален. С декупаж можете да си украсите всякакви предмети и заниманието е много приятно, без да е скъпо или сложно.Как да си направите украса с декупаж? Художничката Росица Петкова разкрива тънкостите за MissIs:
“Първо си измислете основа – дървена кутийка, черупки от яйца, различни повърхности на шкафове, вратички на тоалетки и т.н. Някои правят декупаж дори върху дрехи, но това изисква голяма сръчност, тъй като материята е хлъзгава, най-лесно и красиво е върху дърво – старите френски и италиански интериори са украсявани именно така”, обяснява художничката.


„След като изберете предмета,който ще декорирате, си подберете цветни салфетки или интересни снимки и картинки от списание.

Съвет: ако повърхността е тъмна, е хубаво да я боядисате със светла боя, за да изпъкне картинката повече.
Трябва ви още лепило С200, което да разредите, за да не бъде прекалено гъсто.

После намокряте с вода картинката и малко по малко я късате от страни, за да не е изрязана равно – така стои по-хубаво. След това намазвате повърхността с лепило и прилепвате към нея мократа картинка, като внимавате помежду им да не остава въздух, защото ще си личи, или ако все пак остане въздух, можете да го избутате внимателно, като притискате с кърпа, за да прилепне добре картинката към основата.

Най-отгоре също леко и внимателно се намазва с разреденото лепило, за да стане здраво и да се филмира с лек прозрачен слой, като лак, след като лепилото изсъхне.”


Хайде, сръчни дами, захващайте се с цветна украса!

Слава Зарева
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите