Вдъхновението "Бобфест"

2012-09-13 14:27:15, публикувано от Слава Зарева в / Кухня / Супи

Черпим с авторска рецепта на най-простото и най-вкусно ястие


Много ни е яд - пропуснахме юбилейния фестивал на боба в самоковското село Радуил. Било е забавно, раздавали са статуетки "Златен фасулицър", Ути Бъчваров е бил в стихията си на "Бобфест”-а, който се провежда за 10-а година. Наши, македонски и сръбски фолклорни групи са извивали гласове на мегдана.
Има известна утеха: донесоха ни малко от тазгодишната реколта радуилски боб. (Той вирее само там, тъй като е ендемитна култура и казват, че още по времето на цар Фердинанд е получил златен медал от Пловдивския панаир). Сутринта го накиснахме във вода, както е по всички правила на кулинарията, и сега ще си направим мини бобфест за вечеря.

Необходими продукти: 1/2 кг боб, 2 глави лук, 2 червени чушки, 2 едри моркова, 2 домата, 1/2 глава пресна целина, няколко стръка пресен джоджен, няколко стръка пресен босилек, няколко стръка магданоз, черен пипер, сол, зехтин.

Приготвяне: След като е престоял 12 часа накиснат във вода, отцеждате боба и го слагате в нова вода да се вари. Когато заври, я изхвърляте. Слагате вече поомекналите зърна в тенджера под налягане и прибавяте нарязаните на не много ситно лук и чушки, морковите - на едро, доматите - настъргани (някои хора не слагат домати, но според нас ястието само губи от това).
Сипвате зехтин на вкус и доливате вода, колкото да покрие продуктите, но не повече, защото тя няма да изври в тенджерата под налягане, и ще стане прекалено водно. Ако варите боба в обикновена тенджера, ще ви трябва около час и половина, а под налягане ще се сготви за 45-50 минути. След това го сваляте от огъня, добавяте подправките накъсани или нарязани на ситно, осолявате и оставате затворено да поеме техния аромат.
 
Сподели
Етикети: Кухня / Супи /
Коментирай
Покажи коментарите