За какво служи третото око

2015-04-15 14:58:48, публикувано от Камелия Петкова в / МИСли / МИСтика / Наука

Науката познава добре дейността на жлезите с вътрешна секреция, но една жлеза все още е загадка - епифизата


Епифизата, позната и като пинеална жлеза, е сива и миниатюрна, колкото грахово зърно, а по форма напомня на шишарка. Наричат я "трето око", защото е свързана с главния мозък чрез сноп от нервни влакна, които се губят в сивото вещество и в зрителния център на мозъка.

Тази жлеза отдавна буди удивление с точното си разположение в средата на черепа не само при хора и бозайници, но и при някои представители на влечугите. Тя е в центъра на мозъка, но не е част от него. Структурата й, според хистолози, напомня на атрофирало трето око.


 В нея се различават всички образувания, присъщи на нормалното око: кристалин, кухина, изпълнена с прозрачна течност, ретина с малки пръчици и нерв, напомнящ на зрителния. В Нова Зеландия съществува вид гущер, останал като жив фосил, който на върха на черепа си има ципа, обвиваща малка орбита с истинско трето око. То е запазило способността си да вижда и различава тъмнина и светлина.

Палеонтолози са откривали находки, които потвърждават наличието и еволюцията на третото око в гръбначните животни, която се намира винаги на върха на черепа. Може да се предположи, че това око е служело като перископ на древните земноводни, когато са били изцяло потопени във водата.

Но възникват куп въпроси, например как мозъкът е координирал три различни образа? Съществуването на трето око е очевидно, но неговото функциониране е в областта на хипотезите. В различни вярвания третото око присъства още от древността, например в издатината на челото между веждите в някои изображения на Буда. Дейността на епифизата при бозайниците е неясна и до днес.

Според някои теории тази жлеза предпазва от преждевременно развитие на половата система. Други, по-смели хипотези я определят като дом на... душата, като връзка с вселенското енергийно поле... Твърди се и че хората с телепатични способности имат по-голяма епифиза. Факт е обаче, че същността, предназначението й и въпросът защо е закърняла, все още са тайна, в областта на мистификациите и нямат научно обяснение.

Камелия Петкова
Снимка: pinterest.com
Сподели
Етикети: МИСли / МИСтика / Наука /
Коментирай
Покажи коментарите